Dokładne ozonowanie mięsa

Choć mówi się, żeby ograniczyć spożycie mięsa, to jednak wiele osób nadal nie wyobraża sobie obiadu bez niego. Jeżeli już się na nie decydujemy, to najlepiej wybierać je ze sprawdzonego źródła, czyli takiego, gdzie mięso jest wolne od antybiotyków.

Po czym poznać ozonowane mięso?

ozonowanie mięsaW sklepach mięsnych znajdziemy wszystkie rodzaje mięs, wyglądające na świeże i zdrowe. Jednak w rzeczywistości tak nie jest, ponieważ w hodowli zwierząt często są stosowane antybiotyki, które później przenikają do mięsa. W związku z tym każdy z nas je przyjmuje nie wiedząc o tym. Jedynym sposobem na usunięcie szkodliwych substancji jest ozonowanie mięsa, które może wykonać każdy z nas w domu. Wystarczy zakupić generator ozonu, aby móc samodzielnie usuwać z mięsa antybiotyki, bakterie i wirusy. Jednak ozonator przydaje się także do ozonowania owoców, warzyw czy nawet wody pitnej. W zależności od wybranego modelu, można nim ozonować pomieszczenia. To małe urządzenie generuje znaczne ilości czystego ozonu, który jest wpuszczany do wody znajdującej się wewnątrz pojemnika. Mięso zanurza się w wodzie i włącza ozonator na kilkanaście lub kilkadziesiąt minut. Po tym czasie można je wyjąć z wody i jest gotowe do spożycia. Dzięki takiemu zabiegowi, mięso staje się bezpieczne i na dłużej pozostaje świeże. Można je od razu poddać dowolnej obróbce lub zamrozić. Co najważniejsze, proces ozonowania nie wpływa na walory smakowe i odżywcze żywności, jedynie usuwa z niej niebezpieczne związki i substancje.

Gołym okiem nie da się rozpoznać, które mięso zostało ozonowane, a które nie. Jedynie badania mogą potwierdzić skład mięsa. Chcąc spożywać bezpieczne produkty, trzeba je ozonować, ponieważ nikt nam nie da gwarancji, że nie znajdują się w nich pozostałości szkodliwych substancji.