Jedzenie

Historia i rozwój cateringu

Catering to wbrew pozorom, nie jest wymysł współczesności. Prekursorem tego typu usług, może zdawać się być J. Willard Marrriot, który ponad 100 lat temu, stworzył mały sklepik, zajmujący się sprzedażą kanapek i kawą.

Jak wyglądała historia cateringu?

JedzenieTworząc swoją działalność, początkowo, w ogóle nie myślał to tym, że sprzedawać będzie jedzenie szczecin na wynos. Jednak po jakimś czasie, zorientował się, że dużo jego klientów, nie konsumuje posiłków na miejscu, tylko woli je ze sobą zabierać. Zdał sobie wówczas sprawę z tego, że sprzedaż jedzenia nie musi ograniczać się tylko do lokalu gastronomicznego, a dowóz jedzenia w miejsce pracy lub miejsc gdzie kliencie spędzają czas, może być idealnym sposobem na biznes. Rozszerzył wówczas swoją działalność na linie lotnicze, gdzie jego kanapki były rozdawane pasażerom podczas lotu. Bardzo szybko, stało się to popularne i na tym przykładzie zaczęło powstawać wiele firm zajmujących się obsługa klientów firmowych. Na początek głownie zaczęto obsługiwać firmy, które zajmowały się organizacją imprez, bankietów czy eventów, lub dostarczające przekąski na spotkania służbowe. W dzisiejszych czasach catering, to usługa proponowana w szczególności firmom, które niewielkim kosztem, mogą zapewnić swoim pracownikom smaczne, zdrowe posiłki, dowóz jedzenia prosto do firmy. Pamiętajmy jednak, że profesjonalny catering to jedna z najtrudniejszych usług dla firm gastronomicznych. Nie chodzi już tylko o przygotowywanie zamówionych posiłków. Firmy cateringowe, zatrudniają szereg specjalistów, którzy dbają o klientów, niemających konkretnych oczekiwań, tylko informujących o tym, czego mniej więcej spodziewają się podczas organizowanego przyjęcia czy spotkania.

W takim momencie cały sztab specjalistów, zatrudnionych w firmie cateringowej, musi ustalić menu i rodzaj podania jedzenia, w sposób taki, aby zapewnić zadowolenie nawet najbardziej wymagającym klientom, pracownicy także muszą nać szereg potraw nie tylko z różnych rejonów świata, ale także regionalnych, wiadomo bowiem, że choćby Szczecin, to inne smakołyki niż na przykład kuchnia pomorska.