Odmładzające działanie olejku z opuncji figowej

Luksusowy olej roślinny, który produkowany jest w sposób ekologiczny, zapobiega starzeniu się komórek, jest stosowany w pielęgnacji skóry przesuszonej i odwodnionej. Olej z opuncji figowej poprawia jędrność, koloryt i nawilżenie naskórka, działa przeciwzmarszczkowo, antyoksydacyjnie, wzmacnia odporność skóry na działanie czynników zewnętrznych.

Stosowanie olejku z opuncji figowej wygładza skórę

olej z opuncji figowejSkutecznie chroni przed promieniowaniem słonecznym. Dzięki niemu można uzupełnić niedobory składników odżywczych w skórze, pozbyć się podrażnień, przyspieszyć regenerację naskórka. Produkt ten sprawdzi się w pielęgnacji cery dojrzałej, która wymaga intensywnej regeneracji. Poprawia jej elastyczność oraz jędrność. Można go stosować na okolice oczu, ust, dekoltu i dłoni. Miejsca te są najbardziej narażone na działanie czynników zewnętrznych, co sprawia, że szybko widoczne są na nich objawy starzenia. Wiele osób chętnie sięga po olej z opuncji figowej do pielęgnacji włosów. Dzięki temu stają się one mocne, błyszczące i wyraźnie odżywione. Właściwości nawilżające i przeciwstarzeniowe tego produktu sprawiają, że warto stosować go zamiast kremu, doskonale się wchłania. Może być stosowany w pielęgnacji skóry twarzy oraz całego ciała, odmłodzi szyję i dekolt, sprawi, że cera stanie się bardziej jędrna oraz promienna. Warto po niego sięgnąć takiego w przypadku włosów, które pozbawione są połysku i nadmiernie wypadają. Skutecznie pozbywa się łupieżu. Tłoczony na zimno olej z opuncji figowej jest źródłem substancji bioaktywnych, witamin i minerałów.

Cieszy się dużą popularnością wśród osób, które chcą zrezygnować ze stosowania powszechnie dostępnych kosmetyków zawierających sztuczne składniki. Opuncja figowa jest rośliną stosowaną od wieków. Olej pozyskuje się poprzez wyciskanie nasion. Rdzenni Amerykanie spożywali także owoce i pozyskiwali z nich syrop, który sprawdzał się w leczeniu astmy oskrzelowej. Roślina ta ma także zastosowanie w medycynie meksykańskiej, stosowana była w leczeniu cukrzycy, a także wysokiego poziomu cholesterolu.