Smaczne produkty bez glutenu

Od kilku już lat nieustannie wrasta w sklepach ilość produktów bezglutenowych. Powodów takiego stanu rzeczy jest kilka. Po pierwsze dieta bez pszenicy jest modna i rzekomo umożliwia zgubienie zbędnych kilogramów. Po drugie coraz więcej osób cierpi z powodu alergii pokarmowych. Ponadto coraz częściej diagnozowane są przypadki celiakii, czyli choroby genetycznej, objawiającej się nietolerancję glutenu.

Jakie pieczywo bezglutenowe wybrać?

najlepsze pieczywo bez glutenuDla osób, które nagle dowiadują się, że muszą zacząć stosować dietę bezglutenową, jest to prawdziwe wyzwanie. Ciężko jest wyeliminować z kuchni produkty zawierające pewne grupy białek. Mimo, iż w supermarketach i sklepach ze zdrową żywnością, bez problemu możemy kupić artykuły ze znakiem przekreślonego kłosa, to jednak niełatwo przyzwyczaić się do nowych smaków. Największym problemem jest oczywiście chleb. To właśnie gluten odpowiada za jego sprężystość, jak zatem znaleźć najlepsze pieczywo bez glutenu? Producenci specjalnych artykułów dietetycznych, korzystają z najnowszych technologii, aby te były nie tylko bogate odżywczo, ale również smaczne. Wybierając chleb lub bułki pozbawione specyficznego białka roślinnego, warto kierować się przede wszystkim składem. Jeżeli chodzi o najlepsze pieczywo bez glutenu, najlepiej aby do jego produkcji użyto nie tylko kilku rodzajów mąk (owsianej, gryczanej, ryżowej czy skrobi z tapioki), ale również gumy ksantanowej i guar. Te ostatnie naśladują gluten w wypiekach, zapewniając sprężystość. Należy tu zaznaczyć, że są to substancje naturalne.

Stojąc przed koniecznością stosowania diety bezglutenowej, nie należy popadać w panikę. Owszem, początki mogą okazać się trudne, gotowanie sprawiać trochę kłopotów, jednak przy odrobinie wprawy, zaakceptowaniu nieco innego smaku i tekstury spożywanych produktów, szybko przyzwyczaimy się do zmian w sposobie żywienia, przy okazji zapewniając sobie zdrowie i lepsze samopoczucie.